Facebook követésCsatlakozz Facebook oldalunkhoz is!

A Szabad Gyökök

A szabad gyökök károsak, testünkben a megszokott anyagcsere folyamatok melléktermékeiként jelennek meg.

Folyamatosan képződnek táplálékunk oxidációja során a sejtekben az oxigén lebontásánál, illetve az élethez nélkülözhetetlen energia képzésénél (az oxigén páratlan elektronjaiból képződnek). A szabad gyökök külső behatások eredményeként is jelentkezhetnek:

  • fokozott és ismétlÅ‘dÅ‘ fizikai megerÅ‘ltetés,
  • a levegÅ‘ szennyezettsége,
  • radioaktív vagy más sugárzás,
  • intenzív napozás,
  • a környezetben a mérgezÅ‘ anyagok jelenléte,
  • dohányzás,
  • egészségtelen ételek,
  • túlzott alkoholfogyasztás,
  • testi vagy lelki stressz esetén.

 

Tehát a szabad gyökök olyan oxigén atomok vagy molekulák, amelyeknek egy vagy több szabad elektronja van.

Ezek rendkívül reakcióra kész részecskék, amelyek kötést akarnak létrehozni a környező atomokkal. Összeütközve más molekulákkal, átadják felesleges elektronjukat, ami megzavarja a sejtek közötti természetes folyamatokat. Ezzel a szabad gyökök láncreakciót indítanak testünkben. Könnyen hoznak létre kötést olyan anyagokkal, amelyekkel kapcsolatba kerülnek a vegyi reakciók folyamán. Ezt nevezzük oxidációnak, vagy más néven oxidációs stressznek.

A folyamat veszélye abban van, hogy a szabad elektron nem kötődik meg, hanem az oxidáció folyamán újabb szabad gyökök képződnek. A szabad gyökök felhalmozódása aláássa az egészséget és felgyorsítja az öregedés folyamatát. Ennek hatására testünkben elváltozások jönnek létre, rendellenességek, betegségek, létfontosságú funkciók, például a látás romlása.

Figyelem! A szabad gyökök jelenléte nem okoz azonnali megbetegedést.

Szervezetünk folyamatosan védekezik a szabad gyökök ellen. Amennyiben azonban a szabad gyökök képződése felgyorsul (környezeti hatás, betegség, vagy stressz esetén), fennáll annak a veszélye, hogy testünk nem képes többé védekezni a szabad gyökök károsító hatása ellen, és ez funkcionális változások megjelenéséhez vezethet. A hosszan tartó oxidációs behatások a szövetek tartós sérülését okozzák.

A szabad gyökök károsító hatása sok betegségben kimutatható:

  • jelentÅ‘s szerepet játszanak a sejtek öregedésében,
  • a koszorúér elmeszesedésében,
  • a szívinfarktus,
  • rákos megbetegedések,
  • bÅ‘rgyógyászati problémák,
  • többféle májbetegség kialakulásában.

A szervezet úgynevezett szabadgyök-fogó enzimrendszerének antioxidáns egységei olyan molekulák, amelyek képesek kötődni az instabil oxidánsokhoz, és semlegesíteni azokat. A felszaporodott szabad gyökök ártalmatlanításához nagyobb mennyiségű antioxidánsra is szüksége van szervezetünknek.

Ennek bevitelére az egyik legjobb módszer, amely összeköti a kellemeset a hasznossal, hogy minél nagyobb kakaótartalmú csokoládét fogyasztunk. Legyen a minimum százalék a 70, és ezt vagy efölötti százalékban kakaót tartalmazó csokoládét vigyünk csak be a szervezetünkbe.

  • A magas kakaótartalmú csokinak magas az antioxidáns tartalma!
  • A magas kakaótartalmú csoki nem rontja a fogakat, sÅ‘t védi!
  • A magas kakaótartalmú csoki nem hízlal, sÅ‘t fogyaszt!
  • A magas kakaótartalmú csokoládé egészséges!

A magas kakaótartalmú csokoládéban van rengeteg:

  • antioxidáns (flavonoidok, stb.),
  • vas,
  • EPICATECHIN! (az érrendszer egészséges működését segíti elÅ‘).
CsokoládéFórum
Gyere ide is

Ha tetszett a cikk,
kérlek lájkold 🙂 Köszönöm!

Kövess a Twitteren!