Facebook követésCsatlakozz Facebook oldalunkhoz is!

Flavonoidok

A flavonoidok elnevezés egy vegyületcsoportot jelöl, melynek tagjai hasonló alapvázzal rendelkeznek (flavon, izoflavon, stb.), melyhez különböző helyeken OH (hidroxil-), illetve CH3O- (metoxi-) csoportok kapcsolódnak.

A flavonoidok főként a gyümölcsök héjában, magjában, vagy pl. a szőlő kocsányában találhatók meg. 1936-ban Rusznyák és Szentgyörgyi igazolták, hogy a növényekben
esszenciális szerepük van, az emberi szervezetben vitaminszerű hatással rendelkeznek. További kedvező élettani hatásuk közül kiemelhető az antibakteriális, féregellenes, májvédő, vírusellenes hatás, streptococcus mutánsok, glükozil transzferáz enzimeinek gátlása, fogszuvasodás gátlás, lipoxigenáz függő peroxidáció gátlása, kórokozó közvetített antitumor hatás: citotoxikus hatás, tumor promóció gátlása, xantin-oxidáz és mono-aminoxidáz enzimek
gátlása, égés/hámsérülés esetén hámosodás serkentése.

A flavonoidok fiziológiai hatásairól fontos tudni, hogy főleg az emésztő- és keringési rendszerben hatnak. Inaktiválják a szabadgyököket, a biomembránok foszfolipid rétegében gátolják a lipidperoxidációt, csökkentik az oxidált LDL arányát, azaz csökkentik az arteriosclerosis veszélyét. Gátolják a thrombocyta aggregációt, csökkentik a thrombus képződést. Fokozzák az érfalak stabilitását. Igazolt a daganatellenes hatásuk, elősegítik az Evitamin regenerációját, növelik a C-vitamin és a ß-karotin szintet, csökkentik a serum triglycerid szintet. Hepatoprotectiv, illetve fényvédő hatással rendelkeznek. Szerepük van az arachidonsav metabolizmusban, gyulladáscsökkentők. Csökkentik a diabetes mellitus hosszú távú szövődményeit, továbbá antivirális, antibakteriális, antiallergén hatással rendelkeznek.

CsokoládéFórum
Gyere ide is

Ha tetszett a cikk,
kérlek lájkold 🙂 Köszönöm!

Kövess a Twitteren!