Az egész világon növekszik az átlagos életkor, ami azt is jelenti, hogy a világon egyre inkább öregszenek a társadalmak. Az orvosoknak egyre több alkalommal kell kezelniük az öregkori elbutulással járó eseteket, a kutatók egyre-másra keresik azokat a módszereket, amelyek segítségével az agyi működés sokkal jobbá tehető.

Az egyik potenciális forrás lehet ebben a segítségben a flavonoidok családjába tartozó flavanol, amelyek a kakaóbabban található antioxidánsok, amelyek képesek növelni a vér áramlását az agyban.

A vizsgálat során két fiatal nőnek adtak kakaót, majd különféle összetett feladatok elvégzését kérték tőlük, miközben MRI (mágneses rezonanciás képalkotás) segítségével figyelték az agy munkáját. Az egyik fiatal nőnek magas flavanoltartalmú kakaót adtak, nála jelentősen megnőtt az agyban a véráramlás, míg a másik nő csupán kakaóízű italt kapott, de nála nem tudtak megfigyelni ilyen jellegű változásokat.

A véráramlás növekedése biztató lehet az időskori dementia kezelésénél, hiszen az elbutulást éppen az jellemzi, hogy a csökken a vér áramlása az agyban, illetőleg nem működik megfelelően a szervezet érrendszere. A következő lépés az – Ian MacDonald, az angliai Nottingham Egyetem professzora, a jelenlegi kutatás vezetője szerint -, hogy az egészséges résztvevőknél tapasztalt jótékony hatást azoknál is letesztelik, akiknek az agyi véráramlása nem megfelelő.

CsokoládéFórum
Gyere ide is
Latest posts by CsokoládéFórum (see all)