Pontosabban; a kakaó enyhítheti a cukorbetegség szövődményeit: a flavanolok jótékony hatásai

Talán meglepő, de a kakaó hamarosan felkerülhet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott élelmiszerek listájára: egy új, átfogó vizsgálat eredményei szerint a flavanolokban gazdag kakaóital – a meghatározott mennyiségben történő fogyasztás esetén – kifejezetten jót tesz a diabéteszes betegek ereinek.

A kakaó kedvező élettani hatásaiért a flavonoidok közé tartozó természetes növényi vegyületek, a flavanolok felelősek: a különféle flavonoidok a kakaó és a csokoládé mellett előfordulnak a teában, a vörösborban, valamint egyes gyümölcsökben és zöldségekben is. Ahogy arról az Amerikai Kardiológiai Társaság folyóiratának most megjelenő számában olvashatunk, a 2-es típusú (inzulinnal nem kezelhető) diabéteszben szenvedő páciensek érműködése a súlyosan rendellenesről a normálisra változott az egyhónapos kakaó-kúrát követően, melynek során a résztvevők különleges összetételű, flavanolokban gazdag kakaót fogyasztottak. A tapasztalt javulás nem maradt el attól, amit testgyakorlással vagy a cukorbetegek által közönségesen szedett gyógyszerekkel lehet elérni: eszerint akár élvezetesen is küzdhetnénk a legtöbb cukorbeteg halálát okozó szív- és érrendszeri megbetegedések ellen.

Dr. Malte Kelm (Aacheni Egyetem, Németország) és munkatársai először a magas flavanoltartalmú kakaó alkalmazhatóságát vizsgálták egy kisebb, 10 fős betegcsoporton: ennek során az érműködés mutatóinak alakulását követték nyomon három különböző napon, eltérő mennyiségű flavanolt tartalmazó kakaó elfogyasztása után. A vizsgálat második szakaszában a huzamosabb ideig (egy hónapig) fogyasztott kakaó hosszútávú hatásait mérték fel: a 41 cukorbeteget véletlenszerűen osztották be a 321, vagy a mindössze 25 milligrammnyi flavanolt tartalmazó kakaót napi háromszor fogyasztó csoportok valamelyikébe. A két csoportnak adott kakaó egyébként minden érzékelhető tulajdonságában – színében, illatában, ízében – tökéletesen megegyezett, és még maguk a vizsgálatvezetők sem tudhatták, hogy melyik beteg melyik fajta kakaót kapja.

Az érműködést először a vizsgálat első napján, az első adag kakaó adása előtt, majd utána két órával tesztelték; mindezt megismételték a 8. és a 30. napon is. Az erek funkciójának felmérésére az úgynevezett FMD-tesztet (Flow-Mediated Dilation: átfolyás okozta értágulat) alkalmazták. A módszer az artériák fokozott szöveti oxigén- és tápanyagigényre adott tágulási válaszképességét határozza meg: a teszt során ultrahangos képalkotó eljárás segítségével mérik meg a kart ellátó artéria átmérőjét, majd az alkart néhány percre elszorítják egy vérnyomásmérő mandzsetta felfújásával. Az elszorított alkarban ez idő alatt vér- és oxigénhiány alakul ki, amit a szervezet azzal próbál kompenzálni, hogy több vért irányít az érintett izmokhoz. Egészséges emberben az artériák belső burkolata, az endotélium érzékeli a megnövekedett véráramlást, majd kémiai jeleket küld a simaizomsejtekből álló réteg felé: az artériák ennek hatására kitágulnak, a többlet vér pedig könnyebben átáramlik.

Az egészséges alanyokban a tágulás mértéke átlagosan 5,2 százalékos volt. A cukorbetegek FMD-válasza a felmérés kezdetekor ugyan még messze elmaradt a normálistól (az első adag kakaó elfogyasztása előtt mindössze 3,3%-osnak adódott), két órával az első adag kakaó megivása után viszont már 4,8%-osra emelkedett, és a javuló tendencia egészen a vizsgálat végéig folytatódott. A 8. napon a kakaó előtti érték 4,1%, a kakaó utáni 5,7%-os volt, a 30. napra pedig 4,3%-ig, illetve 5,8%-ig emelkedett a két érték. Valamennyi változás statisztikailag is kimutathatónak bizonyult, az alacsony flavanoltartalmú kakaót fogyasztók csoportjában ugyanakkor egyik vizsgált időpontban sem javult jelentősen a kakaó előtti és a kakaó utáni FMD-válasz – olvasható a tanulmány eredményeit bemutató sajtóközleményben.

A felmérés során használt kakaót, amely az átlagos napi flavanolbevitelnek (20-100 milligramm) a többszörösét tartalmazza, nem árulják a közönséges boltokban. A kutatók emiatt hangsúlyozzák, hogy vizsgálataiknak korántsem az a tanulsága, hogy a cukorbetegek mostantól mértéktelenül „nyakalhatják” a kakaót, hanem sokkal inkább az, hogy a táplálékkal bevitt flavanol ígéretesnek mutatkozik a szívbetegségek megelőzésében. „Mivel a gyógyszerekkel történő kezelés gyakran nem elég hatékony a cukorbetegség szövődményeinek a megelőzésében, az orvosoknak nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük arra, hogy betegeiket a megfelelő életmódbeli változtatásokra is rábírják: ezek egyik eszköze lehetne a jövőben, ha a cukorbetegek – a szükséges mennyiségben – időnként kakaót is fogyasztanának” – tette hozzá Kelm.

A flavanolok jótékony érrendszeri hatásai: további tervezett vizsgálatok

Umberto Campia, a cikket közlő folyóirat egyik szerkesztője kommentárjában megjegyzi, hogy a cukorbetegek mint célpopuláció kiválasztása ideális a flavanolok jótékony érrendszeri hatásainak vizsgálata szempontjából, mert a tartósan magas vércukorszint károsítja az endotéliumot, így ezekben a betegekben fokozott a keringési betegségek kialakulásának veszélye. Campia hangsúlyozta: bármely gyógykezelés, ami javítja az artériák belső borításának működését, nagy elvi jelentőséggel bír, hiszen az endotélium – valamennyi erünk alkotójaként – úgy is felfogható, mintha testünk egyik legnagyobb szerve volna. Az endotélium épsége kulcsfontosságú az artériák egészségének megőrzésében: szavatolja az artériák szabad átjárhatóságát, melynek megszűnése infarktushoz, stroke-hoz, vagy a végtagok elvesztéséhez vezethet. Campia szerint a tanulmány fontos és gondolatébresztő, mert végre kézzelfogható bizonyítékot szolgáltat a kakaóban található flavanolok artériákra gyakorolt kedvező hatását illetően, amivel megnyithatja az utat egy jövőbeni, sokkal nagyobb szabású vizsgálatsorozat előtt.

Az FMD-mérés hűen tükrözi a keringési rendszer egészségi állapotát: korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a csökkent FMD-válasz összefügg az infarktus kockázatával, illetve a szívbetegségből adódó halálozás valószínűségével. Dr. Kelm feltételezése szerint a kakaó azáltal javítja az FMD-választ, hogy serkenti az endotélium sejtjeinek nitrogén-oxid termelését: ez az a kémiai jelzés, ami az artériák izomzatát arra utasítja, hogy ellazuljanak, és az így megnövekedett átmérővel utat engedjenek a fokozott vérátáramlásnak. Az artériák falának ellazulása megkönnyíti a szív munkáját, és csökkenti a teljes érrendszer megterhelését.

Az étcsokoládé javítja a koszorúerek állapotát

A zürichi egyetemi kórház munkatársainak nemrég megjelent tanulmánya szerint az étcsokoládé képes kitágítani a szívkoszorúereket, egyben jelentősen javítja azok általános állapotát, továbbá a vérlemezkék összetapadási hajlamát is csökkenti az erekben. Ezek a hatások már a fogyasztást követő két órán belül jelentkeznek, a flavonoidokban szegényebb tej- és fehér csokoládé esetében azonban nem tapasztalható ilyesmi.

CsokoládéFórum
Gyere ide is
Latest posts by CsokoládéFórum (see all)