Pontosabban; a kakaó enyhÃtheti a cukorbetegség szövÅ‘dményeit: a flavanolok jótékony hatásai
Talán meglepÅ‘, de a kakaó hamarosan felkerülhet a szÃv- és érrendszeri betegségek megelÅ‘zésére ajánlott élelmiszerek listájára: egy új, átfogó vizsgálat eredményei szerint a flavanolokban gazdag kakaóital – a meghatározott mennyiségben történÅ‘ fogyasztás esetén – kifejezetten jót tesz a diabéteszes betegek ereinek.
A kakaó kedvezÅ‘ élettani hatásaiért a flavonoidok közé tartozó természetes növényi vegyületek, a flavanolok felelÅ‘sek: a különféle flavonoidok a kakaó és a csokoládé mellett elÅ‘fordulnak a teában, a vörösborban, valamint egyes gyümölcsökben és zöldségekben is. Ahogy arról az Amerikai Kardiológiai Társaság folyóiratának most megjelenÅ‘ számában olvashatunk, a 2-es tÃpusú (inzulinnal nem kezelhetÅ‘) diabéteszben szenvedÅ‘ páciensek érműködése a súlyosan rendellenesrÅ‘l a normálisra változott az egyhónapos kakaó-kúrát követÅ‘en, melynek során a résztvevÅ‘k különleges összetételű, flavanolokban gazdag kakaót fogyasztottak. A tapasztalt javulás nem maradt el attól, amit testgyakorlással vagy a cukorbetegek által közönségesen szedett gyógyszerekkel lehet elérni: eszerint akár élvezetesen is küzdhetnénk a legtöbb cukorbeteg halálát okozó szÃv- és érrendszeri megbetegedések ellen.
Dr. Malte Kelm (Aacheni Egyetem, Németország) és munkatársai elÅ‘ször a magas flavanoltartalmú kakaó alkalmazhatóságát vizsgálták egy kisebb, 10 fÅ‘s betegcsoporton: ennek során az érműködés mutatóinak alakulását követték nyomon három különbözÅ‘ napon, eltérÅ‘ mennyiségű flavanolt tartalmazó kakaó elfogyasztása után. A vizsgálat második szakaszában a huzamosabb ideig (egy hónapig) fogyasztott kakaó hosszútávú hatásait mérték fel: a 41 cukorbeteget véletlenszerűen osztották be a 321, vagy a mindössze 25 milligrammnyi flavanolt tartalmazó kakaót napi háromszor fogyasztó csoportok valamelyikébe. A két csoportnak adott kakaó egyébként minden érzékelhetÅ‘ tulajdonságában – szÃnében, illatában, Ãzében – tökéletesen megegyezett, és még maguk a vizsgálatvezetÅ‘k sem tudhatták, hogy melyik beteg melyik fajta kakaót kapja.
Az érműködést elÅ‘ször a vizsgálat elsÅ‘ napján, az elsÅ‘ adag kakaó adása elÅ‘tt, majd utána két órával tesztelték; mindezt megismételték a 8. és a 30. napon is. Az erek funkciójának felmérésére az úgynevezett FMD-tesztet (Flow-Mediated Dilation: átfolyás okozta értágulat) alkalmazták. A módszer az artériák fokozott szöveti oxigén- és tápanyagigényre adott tágulási válaszképességét határozza meg: a teszt során ultrahangos képalkotó eljárás segÃtségével mérik meg a kart ellátó artéria átmérÅ‘jét, majd az alkart néhány percre elszorÃtják egy vérnyomásmérÅ‘ mandzsetta felfújásával. Az elszorÃtott alkarban ez idÅ‘ alatt vér- és oxigénhiány alakul ki, amit a szervezet azzal próbál kompenzálni, hogy több vért irányÃt az érintett izmokhoz. Egészséges emberben az artériák belsÅ‘ burkolata, az endotélium érzékeli a megnövekedett véráramlást, majd kémiai jeleket küld a simaizomsejtekbÅ‘l álló réteg felé: az artériák ennek hatására kitágulnak, a többlet vér pedig könnyebben átáramlik.
Az egészséges alanyokban a tágulás mértéke átlagosan 5,2 százalékos volt. A cukorbetegek FMD-válasza a felmérés kezdetekor ugyan még messze elmaradt a normálistól (az első adag kakaó elfogyasztása előtt mindössze 3,3%-osnak adódott), két órával az első adag kakaó megivása után viszont már 4,8%-osra emelkedett, és a javuló tendencia egészen a vizsgálat végéig folytatódott. A 8. napon a kakaó előtti érték 4,1%, a kakaó utáni 5,7%-os volt, a 30. napra pedig 4,3%-ig, illetve 5,8%-ig emelkedett a két érték. Valamennyi változás statisztikailag is kimutathatónak bizonyult, az alacsony flavanoltartalmú kakaót fogyasztók csoportjában ugyanakkor egyik vizsgált időpontban sem javult jelentősen a kakaó előtti és a kakaó utáni FMD-válasz – olvasható a tanulmány eredményeit bemutató sajtóközleményben.
A felmérés során használt kakaót, amely az átlagos napi flavanolbevitelnek (20-100 milligramm) a többszörösét tartalmazza, nem árulják a közönséges boltokban. A kutatók emiatt hangsúlyozzák, hogy vizsgálataiknak korántsem az a tanulsága, hogy a cukorbetegek mostantól mértéktelenül „nyakalhatják” a kakaót, hanem sokkal inkább az, hogy a táplálékkal bevitt flavanol Ãgéretesnek mutatkozik a szÃvbetegségek megelÅ‘zésében. „Mivel a gyógyszerekkel történÅ‘ kezelés gyakran nem elég hatékony a cukorbetegség szövÅ‘dményeinek a megelÅ‘zésében, az orvosoknak nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük arra, hogy betegeiket a megfelelÅ‘ életmódbeli változtatásokra is rábÃrják: ezek egyik eszköze lehetne a jövÅ‘ben, ha a cukorbetegek – a szükséges mennyiségben – idÅ‘nként kakaót is fogyasztanának” – tette hozzá Kelm.
A flavanolok jótékony érrendszeri hatásai: további tervezett vizsgálatok
Umberto Campia, a cikket közlÅ‘ folyóirat egyik szerkesztÅ‘je kommentárjában megjegyzi, hogy a cukorbetegek mint célpopuláció kiválasztása ideális a flavanolok jótékony érrendszeri hatásainak vizsgálata szempontjából, mert a tartósan magas vércukorszint károsÃtja az endotéliumot, Ãgy ezekben a betegekben fokozott a keringési betegségek kialakulásának veszélye. Campia hangsúlyozta: bármely gyógykezelés, ami javÃtja az artériák belsÅ‘ borÃtásának működését, nagy elvi jelentÅ‘séggel bÃr, hiszen az endotélium – valamennyi erünk alkotójaként – úgy is felfogható, mintha testünk egyik legnagyobb szerve volna. Az endotélium épsége kulcsfontosságú az artériák egészségének megÅ‘rzésében: szavatolja az artériák szabad átjárhatóságát, melynek megszűnése infarktushoz, stroke-hoz, vagy a végtagok elvesztéséhez vezethet. Campia szerint a tanulmány fontos és gondolatébresztÅ‘, mert végre kézzelfogható bizonyÃtékot szolgáltat a kakaóban található flavanolok artériákra gyakorolt kedvezÅ‘ hatását illetÅ‘en, amivel megnyithatja az utat egy jövÅ‘beni, sokkal nagyobb szabású vizsgálatsorozat elÅ‘tt.
Az FMD-mérés hűen tükrözi a keringési rendszer egészségi állapotát: korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a csökkent FMD-válasz összefügg az infarktus kockázatával, illetve a szÃvbetegségbÅ‘l adódó halálozás valószÃnűségével. Dr. Kelm feltételezése szerint a kakaó azáltal javÃtja az FMD-választ, hogy serkenti az endotélium sejtjeinek nitrogén-oxid termelését: ez az a kémiai jelzés, ami az artériák izomzatát arra utasÃtja, hogy ellazuljanak, és az Ãgy megnövekedett átmérÅ‘vel utat engedjenek a fokozott vérátáramlásnak. Az artériák falának ellazulása megkönnyÃti a szÃv munkáját, és csökkenti a teljes érrendszer megterhelését.
Az étcsokoládé javÃtja a koszorúerek állapotát
A zürichi egyetemi kórház munkatársainak nemrég megjelent tanulmánya szerint az étcsokoládé képes kitágÃtani a szÃvkoszorúereket, egyben jelentÅ‘sen javÃtja azok általános állapotát, továbbá a vérlemezkék összetapadási hajlamát is csökkenti az erekben. Ezek a hatások már a fogyasztást követÅ‘ két órán belül jelentkeznek, a flavonoidokban szegényebb tej- és fehér csokoládé esetében azonban nem tapasztalható ilyesmi.
- BILLZON vállalatirányÃtási rendszer újdonság ’felhÅ‘ alapú’ adattárolással - 2023. május 8.hétfÅ‘
- ÖntözÅ‘rendszer Budapest – Automatizáld kerted a legjobb rendszerrel! - 2023. április 18.kedd
- Kert tervezés – Tippek és ötletek a tökéletes kert megtervezéséhez - 2023. április 18.kedd