Amerikai tudósok egy csoportja felfedezte, hogy a rendszeres kakaófogyasztással csökkenthető a rákos megbetegedés kockázata: a kakaó ugyanis tele van antioxidánsokkal, amelyek kutatók szerint fontos szerepet játszanak a ráksejtek kialakulásának megakadályozásában.
Mint a BBC Online emlékeztet, már korábbi kutatások is jelezték, hogy az antioxidánsok jelen vannak a kakaóban, de azt csak most mutatták ki, hogy több van benne, mint más, jobban ismert „egészséges” italokban, például a teában vagy a vörösborban.
Az utóbbi években több tanulmány hÃvta fel a figyelmet a tea, a vörösbor és a kakaó egészségjavÃtó tulajdonságaira. Tavaly áprilisban egy KÃnában publikált dolgozat például arról számolt be, hogy a teát fogyasztók körében fele akkora a rák kialakulásának a valószÃnűsége, mint azok szervezetében, akik nem isznak teát. Egy éve francia kutatók azt jelentették, hogy napi egy pohár vörösbor elfogyasztásával 50 százalékban csökkenthetjük egy második szÃvinfarktus veszélyét.
Egy 1998-ban 8000 amerikai páciens bevonásával végzett kutatás kimutatta, hogy a csokoládé akár meghosszabbÃthatja az ember életét.
A tea, a vörösbor, a kávé egyaránt gazdag polifenolokban, olyan vegyi anyagokban, amelyek antioxidáns hatást fejtenek ki a szervezetben, vagyis képesek lekötni a szabadgyököket, amelyek megkárosÃthatják a sejteket, és ezzel elÅ‘segÃthetik azok megbetegedését, például elrákosodását.
Dr. Chang Yong Lee és kollégái a New York-i Cornell Egyetemen összehasonlÃtó vizsgálatokat végeztek, hogy megállapÃtsák, mennyi antioxidáns van a teában, a vörösborban és a kakaóban. A gyÅ‘ztes a kakaó lett. Azt tapasztalták, hogy egy csésze kakaóban kétszer annyi antioxidáns van, mint egy pohár vörösborban, háromszor annyi, mint egy csésze zöld, és csaknem ötször annyi, mint egy csésze fekete teában.
Bár a kakaó sok termékben elÅ‘fordul, például a csokoládéban, de a kutatók azt tapasztalták, hogy ital formájában érhetÅ‘ el vele a legnagyobb egészségvédÅ‘ hatás. Ez azért van, mert a csokiban sok a telÃtett zsÃr. Egy tábla 40 grammos csokiban például mintegy 8 gr telÃtett zsÃr található, mÃg egy csésze kakaóban átlagosan mindössze 0,3 grammnyi.
Dr. Lee szerint tudják ugyan, hogy az antioxidánsok fontosak az egészség megőrzése szempontjából, azt viszont egyelőre nem, hogy pontosan mennyi belőle az ember napi szükséglete. Azt sem tudta, vagy merte megmondani, hogy kakaóból mennyit ajánlott fogyasztani, ehelyett óvatosan fogalmazott: egy vagy két csésze meleg kakaó időnkénti elfogyasztásával több antioxidánshoz juthat az ember, méghozzá úgy, hogy az finom, meleg és egészséges is.
Vagyis: az antioxidánsokra nagy szüksége van a szervezetnek a betegségek megelőzésében; sok ilyen anyag található a kakaóban, a teában és a vörösborban; rendszeres, de nem túlzásba vitt fogyasztásukkal jót teszünk magunknak, késleltethetjük az öregedést.
- BILLZON vállalatirányÃtási rendszer újdonság ’felhÅ‘ alapú’ adattárolással - 2023. május 8.hétfÅ‘
- ÖntözÅ‘rendszer Budapest – Automatizáld kerted a legjobb rendszerrel! - 2023. április 18.kedd
- Kert tervezés – Tippek és ötletek a tökéletes kert megtervezéséhez - 2023. április 18.kedd