Amerikai tudósok egy csoportja felfedezte, hogy a rendszeres kakaófogyasztással csökkenthető a rákos megbetegedés kockázata: a kakaó ugyanis tele van antioxidánsokkal, amelyek kutatók szerint fontos szerepet játszanak a ráksejtek kialakulásának megakadályozásában.

Mint a BBC Online emlékeztet, már korábbi kutatások is jelezték, hogy az antioxidánsok jelen vannak a kakaóban, de azt csak most mutatták ki, hogy több van benne, mint más, jobban ismert „egészséges” italokban, például a teában vagy a vörösborban.

Az utóbbi években több tanulmány hívta fel a figyelmet a tea, a vörösbor és a kakaó egészségjavító tulajdonságaira. Tavaly áprilisban egy Kínában publikált dolgozat például arról számolt be, hogy a teát fogyasztók körében fele akkora a rák kialakulásának a valószínűsége, mint azok szervezetében, akik nem isznak teát. Egy éve francia kutatók azt jelentették, hogy napi egy pohár vörösbor elfogyasztásával 50 százalékban csökkenthetjük egy második szívinfarktus veszélyét.

Egy 1998-ban 8000 amerikai páciens bevonásával végzett kutatás kimutatta, hogy a csokoládé akár meghosszabbíthatja az ember életét.

A tea, a vörösbor, a kávé egyaránt gazdag polifenolokban, olyan vegyi anyagokban, amelyek antioxidáns hatást fejtenek ki a szervezetben, vagyis képesek lekötni a szabadgyököket, amelyek megkárosíthatják a sejteket, és ezzel elősegíthetik azok megbetegedését, például elrákosodását.

Dr. Chang Yong Lee és kollégái a New York-i Cornell Egyetemen összehasonlító vizsgálatokat végeztek, hogy megállapítsák, mennyi antioxidáns van a teában, a vörösborban és a kakaóban. A győztes a kakaó lett. Azt tapasztalták, hogy egy csésze kakaóban kétszer annyi antioxidáns van, mint egy pohár vörösborban, háromszor annyi, mint egy csésze zöld, és csaknem ötször annyi, mint egy csésze fekete teában.

Bár a kakaó sok termékben előfordul, például a csokoládéban, de a kutatók azt tapasztalták, hogy ital formájában érhető el vele a legnagyobb egészségvédő hatás. Ez azért van, mert a csokiban sok a telített zsír. Egy tábla 40 grammos csokiban például mintegy 8 gr telített zsír található, míg egy csésze kakaóban átlagosan mindössze 0,3 grammnyi.

Dr. Lee szerint tudják ugyan, hogy az antioxidánsok fontosak az egészség megőrzése szempontjából, azt viszont egyelőre nem, hogy pontosan mennyi belőle az ember napi szükséglete. Azt sem tudta, vagy merte megmondani, hogy kakaóból mennyit ajánlott fogyasztani, ehelyett óvatosan fogalmazott: egy vagy két csésze meleg kakaó időnkénti elfogyasztásával több antioxidánshoz juthat az ember, méghozzá úgy, hogy az finom, meleg és egészséges is.

Vagyis: az antioxidánsokra nagy szüksége van a szervezetnek a betegségek megelőzésében; sok ilyen anyag található a kakaóban, a teában és a vörösborban; rendszeres, de nem túlzásba vitt fogyasztásukkal jót teszünk magunknak, késleltethetjük az öregedést.

CsokoládéFórum
Gyere ide is
Latest posts by CsokoládéFórum (see all)