A Szabad Gyökök
|A szabad gyökök károsak, testünkben a megszokott anyagcsere folyamatok melléktermékeiként jelennek meg.
Folyamatosan képződnek táplálékunk oxidációja során a sejtekben az oxigén lebontásánál, illetve az élethez nélkülözhetetlen energia képzésénél (az oxigén páratlan elektronjaiból képződnek). A szabad gyökök külső behatások eredményeként is jelentkezhetnek:
- fokozott és ismétlődő fizikai megerőltetés,
- a levegő szennyezettsége,
- radioaktÃv vagy más sugárzás,
- intenzÃv napozás,
- a környezetben a mérgező anyagok jelenléte,
- dohányzás,
- egészségtelen ételek,
- túlzott alkoholfogyasztás,
- testi vagy lelki stressz esetén.
Tehát a szabad gyökök olyan oxigén atomok vagy molekulák, amelyeknek egy vagy több szabad elektronja van.
Ezek rendkÃvül reakcióra kész részecskék, amelyek kötést akarnak létrehozni a környezÅ‘ atomokkal. Összeütközve más molekulákkal, átadják felesleges elektronjukat, ami megzavarja a sejtek közötti természetes folyamatokat. Ezzel a szabad gyökök láncreakciót indÃtanak testünkben. Könnyen hoznak létre kötést olyan anyagokkal, amelyekkel kapcsolatba kerülnek a vegyi reakciók folyamán. Ezt nevezzük oxidációnak, vagy más néven oxidációs stressznek.
A folyamat veszélye abban van, hogy a szabad elektron nem kötÅ‘dik meg, hanem az oxidáció folyamán újabb szabad gyökök képzÅ‘dnek. A szabad gyökök felhalmozódása aláássa az egészséget és felgyorsÃtja az öregedés folyamatát. Ennek hatására testünkben elváltozások jönnek létre, rendellenességek, betegségek, létfontosságú funkciók, például a látás romlása.
Figyelem! A szabad gyökök jelenléte nem okoz azonnali megbetegedést.
Szervezetünk folyamatosan védekezik a szabad gyökök ellen. Amennyiben azonban a szabad gyökök képzÅ‘dése felgyorsul (környezeti hatás, betegség, vagy stressz esetén), fennáll annak a veszélye, hogy testünk nem képes többé védekezni a szabad gyökök károsÃtó hatása ellen, és ez funkcionális változások megjelenéséhez vezethet. A hosszan tartó oxidációs behatások a szövetek tartós sérülését okozzák.
A szabad gyökök károsÃtó hatása sok betegségben kimutatható:
- jelentős szerepet játszanak a sejtek öregedésében,
- a koszorúér elmeszesedésében,
- a szÃvinfarktus,
- rákos megbetegedések,
- bőrgyógyászati problémák,
- többféle májbetegség kialakulásában.
A szervezet úgynevezett szabadgyök-fogó enzimrendszerének antioxidáns egységei olyan molekulák, amelyek képesek kötÅ‘dni az instabil oxidánsokhoz, és semlegesÃteni azokat. A felszaporodott szabad gyökök ártalmatlanÃtásához nagyobb mennyiségű antioxidánsra is szüksége van szervezetünknek.
Ennek bevitelére az egyik legjobb módszer, amely összeköti a kellemeset a hasznossal, hogy minél nagyobb kakaótartalmú csokoládét fogyasztunk. Legyen a minimum százalék a 70, és ezt vagy efölötti százalékban kakaót tartalmazó csokoládét vigyünk csak be a szervezetünkbe.
- A magas kakaótartalmú csokinak magas az antioxidáns tartalma!
- A magas kakaótartalmú csoki nem rontja a fogakat, sőt védi!
- A magas kakaótartalmú csoki nem hÃzlal, sÅ‘t fogyaszt!
- A magas kakaótartalmú csokoládé egészséges!
A magas kakaótartalmú csokoládéban van rengeteg:
- antioxidáns (flavonoidok, stb.),
- vas,
- EPICATECHIN! (az érrendszer egészséges működését segÃti elÅ‘).
- BILLZON vállalatirányÃtási rendszer újdonság ’felhÅ‘ alapú’ adattárolással - 2023. május 8.hétfÅ‘
- ÖntözÅ‘rendszer Budapest – Automatizáld kerted a legjobb rendszerrel! - 2023. április 18.kedd
- Kert tervezés – Tippek és ötletek a tökéletes kert megtervezéséhez - 2023. április 18.kedd