Facebook követésCsatlakozz Facebook oldalunkhoz is!

Mik azok az Antioxidánsok (és mire valók)?

Mielőtt megismerkednénk az antioxidánsokkal, fontos tisztázni, mik azok a szabad gyökök:

Szabad gyökök: nagy reakcióképességű, rövid életű molekulák, amelyek képesek a testünkben található fehérjék, zsírok és még a DNS károsítására is. A testünk sejtjeiben található DNS minden nap körülbelül 75 ezer támadást kap a szabad gyököktől. A legtöbb sérülést a testben található javító enzimek helyre tudják állítani, de az a kevés sérülés, amit nem sikerül kijavítani, az idő múlásával halmozódik, és fokozhatja a szokásos öregedési folyamattal járó problémákat.

A szabad gyökök a sejtek atommagjait körülvevő elektronpárok szökevényei. Azért károsak, mert párjuk után kutatva az ép sejtekből vonják el a hiányzó elektront, amit rögtön fel is falnak, s ezzel elindítják az oxidációs folyamatot.

A szabad gyökök képződése természetes élettani folyamat; sejtjeink az anyagcsere során tápanyagokat égetnek, az oxidáció melléktermékei a szabad gyökök. A betegség elleni védekezés során is szerepet kapnak, például a vírusok és baktériumok elpusztításához a sejt egyes részecskéi maguk képezik az oxidánsokat. A vírusfertőzésekre jelentkező általános tünetekért is részben ők a felelősek. A szabad gyököknek szerepe a régi, elöregedett sejtek kiválasztásában és elpusztításában is nélkülözhetetlen.

Olykor azonban a szervezetben a különböző környezeti és életmódbeli tényezők hatására a szükségesnél több szabadul fel belőlük. A túltermelést kiválthatja például

 • az UV sugárzás
 • a füsttel és ólommal szennyezett levegő
 • a rovarirtó szerek
 • a dohányzás
 • a helytelen táplálkozás (magas hőmérsékletre hevített étrendi zsírok)
 • a nem ellenőrzött cukorbaj
 • az érzelmi stressz, de
 • a túlzottan kimerítő testedzés is.

Amikor a szervezet fokozottan ki van téve e bántalmaknak, szabad gyökök nagy mennyisége árasztja el a testet, és az egyébként ártalmatlan oxidánsok megkezdik tombolásukat, és rombolnak mindent, amivel kapcsolatba kerülnek.

A szabad gyököket nem csak a szívbetegségekkel, de a rákkal és a korai öregedéssel is összefüggésbe hozták.

Az antioxidánsok azok a molekulák, melyek megakadályozzák a szervezetben a mindennapi élet során felhalmozódott szabad gyökök sejtkárosító hatását.

A leginkább ismert ilyen anyagok a C- és az E-vitamin. A béta-karotin, lutein és a likopin az antioxidáns karotinoidok családjába tartoznak, és gyümölcsökben, zöldségekben találhatjuk meg őket. A szelén, amely egy alapvető ásvány, a szervezet glutation peroxidáz és más antioxidánsok termeléséhez szükséges. Néhány antioxidáns, mint pl. a koenzim Q10 és az alfa-lipidsav megtalálhatók az ételekben, de a szervezet is előállítja ezeket.

Hogyan mérjük az antioxidáns-tartalmat?

Mivel a tudósok sem ismerik minden növény antioxidáns összetevőjét, kifejlesztettek egy tesztet, amely kimutatja egy anyag teljes antioxidáns kapacitását. Ez az ORAC teszt.

ORAC = Oxygen Radical Absorbance Capacity; Szabad gyök megkötő képesség, mely megmutatja egy bizonyos élelmiszer szabadgyök-pusztító és -semlegesítő képességét. Minél magasabb az ORAC érték, annál jobb antioxidánsról beszélünk. Vagyis, minél magasabb az ORAC érték, a szóban forgó élelmiszer, ital, gyümölcs, táplálék-kiegészítő, vitamin vagy kémiai anyag annál hatékonyabban képes lassítani az öregedési folyamatot, valamint gátolni a betegségek kialakulását.

A napi bevitelre ajánlott antioxidáns mennyisége városban lakók részére 10 000 – 12 000 ORAC.

Az ORAC egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek és táplálék-kiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére.

Több száz különböző antioxidáns létezik, melyek magukban foglalják:

 • a vitaminokat,
 • ásványi anyagokat,
 • aminosavakat,
 • enzimeket és
 • a növényi antioxidánsokat.

A legjobb 10 antioxidáns tartalmú gyümölcs és zöldség:

gyümölcs

ORAC / 100g

.

zöldség

ORAC / 100g

Aszalt szilva

5.770

. Kelkáposzta

1.770

Gánátalma

3.307

. Fokhagyma

1.662

Mazsola

2.830

. Spenót

1.260

Fekete áfonya

2.400

. Tök

1.150

Földi szeder

2.036

. Kelbimbó

980

Tőzegáfonya

1.750

. Párolt spenót

909

Eper

1.540

. Brokkoli

890

Málna

1.220

. Céka

840

Szilva

949

. Avokádó

782

Narancs

750

. Paprika

710

Mennyi a szervezet napi antioxidáns szükséglete?

A táplálkozástudósok szerint napi kb. 5.000 ORAC értékű élelmiszer már biztosítja a szervezet alapvető antioxidáns szükségletét. Ez természetesen csak a „normál körülményekre” vonatkozik.

Egészségünk helyreállításának és megőrzésének szempontjából javasolt naponta 10-12000 ORAC értékű élelmiszer fogyasztása.

„Túl lehet adagolni” az antioxidánsokat?

Szerencsére lehetetlen az antioxidánsok túladagolása, igazából már az 5000-res ORAC érték bevitele is sok odafigyelést és jó minőségű táplálékkiegészítőket igényel. Táplálékkiegészítők és vitaminok nélkül ma már szinte lehetetlen annyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, ami antioxidáns szükségletünk fedezéséhez szükséges!

Dr. Richard Cutler nyilatkozata, az Anti-Aging Research Department the National Institutes of Health, Wash. D.C. igazgatójaként

„A szervezetünkben fenntartott antioxidánsok mennyisége, egyenes arányban áll azzal, hogy milyen hosszan és egészségben élünk.”

További információ az Antioxidánsokról: Egészségügy.Info

BBC dokumentumfilm (első rész):

BBC dokumentumfilm (második rész):

CsokoládéFórum
Gyere ide is

Ha tetszett a cikk,
kérlek lájkold 🙂 Köszönöm!

Kövess a Twitteren!