Mik azok az Antioxidánsok (és mire valók)?
|Mielőtt megismerkednénk az antioxidánsokkal, fontos tisztázni, mik azok a szabad gyökök:
Szabad gyökök: nagy reakcióképességű, rövid életű molekulák, amelyek képesek a testünkben található fehérjék, zsÃrok és még a DNS károsÃtására is. A testünk sejtjeiben található DNS minden nap körülbelül 75 ezer támadást kap a szabad gyököktÅ‘l. A legtöbb sérülést a testben található javÃtó enzimek helyre tudják állÃtani, de az a kevés sérülés, amit nem sikerül kijavÃtani, az idÅ‘ múlásával halmozódik, és fokozhatja a szokásos öregedési folyamattal járó problémákat.
A szabad gyökök a sejtek atommagjait körülvevÅ‘ elektronpárok szökevényei. Azért károsak, mert párjuk után kutatva az ép sejtekbÅ‘l vonják el a hiányzó elektront, amit rögtön fel is falnak, s ezzel elindÃtják az oxidációs folyamatot.
A szabad gyökök képzÅ‘dése természetes élettani folyamat; sejtjeink az anyagcsere során tápanyagokat égetnek, az oxidáció melléktermékei a szabad gyökök. A betegség elleni védekezés során is szerepet kapnak, például a vÃrusok és baktériumok elpusztÃtásához a sejt egyes részecskéi maguk képezik az oxidánsokat. A vÃrusfertÅ‘zésekre jelentkezÅ‘ általános tünetekért is részben Å‘k a felelÅ‘sek. A szabad gyököknek szerepe a régi, elöregedett sejtek kiválasztásában és elpusztÃtásában is nélkülözhetetlen.
Olykor azonban a szervezetben a különböző környezeti és életmódbeli tényezők hatására a szükségesnél több szabadul fel belőlük. A túltermelést kiválthatja például
- az UV sugárzás
- a füsttel és ólommal szennyezett levegő
- a rovarirtó szerek
- a dohányzás
- a helytelen táplálkozás (magas hÅ‘mérsékletre hevÃtett étrendi zsÃrok)
- a nem ellenőrzött cukorbaj
- az érzelmi stressz, de
- a túlzottan kimerÃtÅ‘ testedzés is.
Amikor a szervezet fokozottan ki van téve e bántalmaknak, szabad gyökök nagy mennyisége árasztja el a testet, és az egyébként ártalmatlan oxidánsok megkezdik tombolásukat, és rombolnak mindent, amivel kapcsolatba kerülnek.
A szabad gyököket nem csak a szÃvbetegségekkel, de a rákkal és a korai öregedéssel is összefüggésbe hozták.
Az antioxidánsok azok a molekulák, melyek megakadályozzák a szervezetben a mindennapi élet során felhalmozódott szabad gyökök sejtkárosÃtó hatását.
A leginkább ismert ilyen anyagok a C- és az E-vitamin. A béta-karotin, lutein és a likopin az antioxidáns karotinoidok családjába tartoznak, és gyümölcsökben, zöldségekben találhatjuk meg Å‘ket. A szelén, amely egy alapvetÅ‘ ásvány, a szervezet glutation peroxidáz és más antioxidánsok termeléséhez szükséges. Néhány antioxidáns, mint pl. a koenzim Q10 és az alfa-lipidsav megtalálhatók az ételekben, de a szervezet is előállÃtja ezeket.
Hogyan mérjük az antioxidáns-tartalmat?
Mivel a tudósok sem ismerik minden növény antioxidáns összetevőjét, kifejlesztettek egy tesztet, amely kimutatja egy anyag teljes antioxidáns kapacitását. Ez az ORAC teszt.
ORAC = Oxygen Radical Absorbance Capacity; Szabad gyök megkötÅ‘ képesség, mely megmutatja egy bizonyos élelmiszer szabadgyök-pusztÃtó és -semlegesÃtÅ‘ képességét. Minél magasabb az ORAC érték, annál jobb antioxidánsról beszélünk. Vagyis, minél magasabb az ORAC érték, a szóban forgó élelmiszer, ital, gyümölcs, táplálék-kiegészÃtÅ‘, vitamin vagy kémiai anyag annál hatékonyabban képes lassÃtani az öregedési folyamatot, valamint gátolni a betegségek kialakulását.
A napi bevitelre ajánlott antioxidáns mennyisége városban lakók részére 10 000 – 12 000 ORAC.
Az ORAC egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek és táplálék-kiegészÃtÅ‘k antioxidáns kapacitásának mérésére.
Több száz különböző antioxidáns létezik, melyek magukban foglalják:
- a vitaminokat,
- ásványi anyagokat,
- aminosavakat,
- enzimeket és
- a növényi antioxidánsokat.
A legjobb 10 antioxidáns tartalmú gyümölcs és zöldség:
gyümölcs |
ORACÂ / 100g |
. |
zöldség |
ORACÂ / 100g |
Aszalt szilva |
5.770 |
. | Kelkáposzta |
1.770 |
Gánátalma |
3.307 |
. | Fokhagyma |
1.662 |
Mazsola |
2.830 |
. | Spenót |
1.260 |
Fekete áfonya |
2.400 |
. | Tök |
1.150 |
Földi szeder |
2.036 |
. | Kelbimbó |
980 |
Tőzegáfonya |
1.750 |
. | Párolt spenót |
909 |
Eper |
1.540 |
. | Brokkoli |
890 |
Málna |
1.220 |
. | Céka |
840 |
Szilva |
949 |
. | Avokádó |
782 |
Narancs |
750 |
. | Paprika |
710 |
Mennyi a szervezet napi antioxidáns szükséglete?
A táplálkozástudósok szerint napi kb. 5.000 ORAC értékű élelmiszer már biztosÃtja a szervezet alapvetÅ‘ antioxidáns szükségletét. Ez természetesen csak a „normál körülményekre” vonatkozik.
Egészségünk helyreállÃtásának és megÅ‘rzésének szempontjából javasolt naponta 10-12000 ORAC értékű élelmiszer fogyasztása.
„Túl lehet adagolni” az antioxidánsokat?
Szerencsére lehetetlen az antioxidánsok túladagolása, igazából már az 5000-res ORAC érték bevitele is sok odafigyelést és jó minÅ‘ségű táplálékkiegészÃtÅ‘ket igényel. TáplálékkiegészÃtÅ‘k és vitaminok nélkül ma már szinte lehetetlen annyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, ami antioxidáns szükségletünk fedezéséhez szükséges!
Dr. Richard Cutler nyilatkozata, az Anti-Aging Research Department the National Institutes of Health, Wash. D.C. igazgatójaként
„A szervezetünkben fenntartott antioxidánsok mennyisége, egyenes arányban áll azzal, hogy milyen hosszan és egészségben élünk.”
További információ az Antioxidánsokról: Egészségügy.Info
BBC dokumentumfilm (első rész):
BBC dokumentumfilm (második rész):
- BILLZON vállalatirányÃtási rendszer újdonság ’felhÅ‘ alapú’ adattárolással - 2023. május 8.hétfÅ‘
- ÖntözÅ‘rendszer Budapest – Automatizáld kerted a legjobb rendszerrel! - 2023. április 18.kedd
- Kert tervezés – Tippek és ötletek a tökéletes kert megtervezéséhez - 2023. április 18.kedd