Facebook követésCsatlakozz Facebook oldalunkhoz is!

A tipikus dán medvecukor

A híres dán medvecukor az a fajta édesség, amit az emberek vagy nagyon megkedvelnek, és bármikor tudják fogyasztani, vagy a másik véglet, van, aki ki nem állhatja. Viszont azt tudnunk kell, hogy dánok minden mennyiségben tudják fogyasztani, és minden fajta ételükbe tesznek a medvecukorból, ami természetesen egy idegennek nagyon különös.

Sokan nem tudják azonban a medvecukor nem más, mint az édesgyökér gyökér része cukorral összekeverve, hiszen ezzel a módszerrel válik igazán lágy, rágós és édes cukorrá. A sós íze a cukorkának az ammonium-klorid miatt érezhető, és a legtöbben emiatt a sós íz miatt nem kedvelik ezt az édességet. A sós medvecukor nem csak Dániában nagy kedvenc, de a különböző skandináv országokban is. Svédországban például a “salmiak” nevet kapta, sós ízéről.

A cukorkának több változata van, de a leginkább ismert a hagyományos gumi állagú cukor. A másik változat a rendes, kemény cukorka, amit más néven török paprikának is szoktak nevezni.

A kérdésre, hogy valójában miért is szeretik a dánok a medvecukrot, elég nehéz választ adni. Azonban az biztos, hogy leginkább a sós változat a népszerű, amit minden moziban, színhában, szupermarketben, trafikban lehet kapni.

Egy másik érdekesség azzal kapcsolatban, hogy milyen népszerűségnek örvend, hogy a dánok rengeteg ételükbe tesznek a cukorkából. Nemrégiben megjelent egy receptkönyv, amelyben csak olyan receptek vannak, amik valamilyen mennyiségben tartalmaznak medvecukrot. Ha esetleg ennyi nem lenne elég ebből a különös ízű édességből, akkor tudnunk kell, hogy Koppenhágában minden évben megrendezik a medvecukor fesztivált, ami hihetetlen nagy népszerűségnek örvend.

A medvecukor története nagyon régre nyúlik vissza, hiszen először a görögök használták az ammonium-kloridot, mint orvosság, köhögésre. Majd ezek után egy finn származású író, Jukka Annala kifejlesztett egy másik változatot, amit szintén a köhögés csillapítására használtak. Azt pontosan nem lehet tudni, hogy mikor készült az első változat, azonban az 1930-as években már több országban lehett kapni a cukorából.

A Trendhim nevezetű, dán  cég munkatársát kérdeztük, hogy valójában mi mindenhez használnak medvecukrot, vagy ez csak hiedelem. Azt válaszolta, hogy a dánok tényleg mindenhez esznek medvecukrot, legyen az fagylalt, torta, de akár más fajta cukor is.

A tipikus dán medvecukor

CsokoládéFórum
Gyere ide is
Latest posts by CsokoládéFórum (see all)

Ha tetszett a cikk,
kérlek lájkold 🙂 Köszönöm!

Kövess a Twitteren!