ORAC
|ORAC érték – Oxigéngyök Abszorbciós Kapacitás
Az ORAC érték megmutatja az élelmiszerek antioxidáns tartalmát
Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity = Oxigéngyök Abszorbciós /elnyelÅ‘/ Kapacitás) egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek és táplálék-kiegészÃtÅ‘k antioxidáns kapacitásának mérésére.
Több száz különböző antioxidáns létezik, melyek magukban foglalják a vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat, enzimeket és a növényi antioxidánsokat. Mivel a tudósok sem ismerik minden növény antioxidáns összetevőjét, kifejlesztettek egy tesztet, amely kimutatja egy anyag teljes antioxidáns kapacitását. Ez az ORAC teszt.
Az ORAC érték pontosan megmutatja egy bizonyos élelmiszer, kiegészÃtÅ‘ vagy összetevÅ‘ szabadgyök pusztÃtó és semlegesÃtÅ‘ képességét.
Minél magasabb az ORAC érték, annál jobb antioxidánsról beszélünk. Vagyis, minél magasabb az ORAC érték, a szóban forgó élelmiszer, ital, gyümölcs, táplálék-kiegészÃtÅ‘, vitamin vagy kémiai anyag annál hatékonyabban képes lassÃtani az öregedési folyamatot, valamint gátolni a betegségek kialakulását.
Napi javasolt ORAC egység
A táplálkozástudósok napi kb. 5.000 ORAC egységnyi élelmiszer fogyasztását javasolják. Mindazonáltal amikor valaki nagyobb mértékben van kitéve a szabadgyökök károsÃtó hatásának (sportol, dohányzik, egészségtelenül táplálkozik stb.), a javasolt ORAC egység a dupláját is elérheti!
Az ORAC teszt forrása
Az élelmiszerek antioxidáns tulajdonságának (ORAC érték) bevizsgálásáért a Brunswick intézet – egy világviszonylatban elismert, független amerikai laboratórium – felelÅ‘s, amely az antioxidánsok elemzésére specializálódott.
- SEO Ügynökség: Az online siker kulcsa - 2023. október 10.kedd
- Akril Bútorfrontok: Prémium Megjelenés és StrapabÃróság Egyszerre - 2023. szeptember 11.hétfÅ‘
- BILLZON vállalatirányÃtási rendszer újdonság ’felhÅ‘ alapú’ adattárolással - 2023. május 8.hétfÅ‘